Cveće za sahrane 2

Skoro sve nacije na svetu imaju isti običaj, a to je nošenje svežeg cveća na groblje. Cveće za groblje može biti različite vrste, boje i veličine buketa, a sve u zavisnosti od situacije, da li je u pitanju sahrana ili je u pitanju pomen, na 40 dana od smrti pokojnika ili godišnji pomen.

Suza 2

Cveće na groblju predstavlja prolaznost života jer se rađa, vene i suši se.

Izbor buketa za pokojnika

Za žene koje su umrle najčešće se uzimaju buketi cveća u roze i crvenoj boji. Za muške osobe koje se sahranjuju, buketi cveća su najčešće u beloj, žutoj, narandžastoj i plavoj boji. Izbor cveća za muškarce i žene može biti i u drugim bojama, a ovo su samo najčešći primeri.

Za sahrane se najčešće uzimaju venci ili suze koji se uglavnom prave od hrizantema, ljiljana, gerbera, margarita, ruža, a često u obzir dolaze i kale, irisi, pa čak i orhideje. Ovi aranžmani se vezuju za duboke emocije i predstavljaju poslednji pozdrav našim najmilijima.

Cveće za groblje kao venac, treba da bude svedenih oblika i jednostavnih kombinacija, a da pritom budu i dovoljno efektni kako bi svojom prirodnošću i nežnošću preneli izraze dubokog saučešća. Lepo bi bilo izabrati vrstu cveta i boju koje je preminuli voleo. Nema potrebe za nepotrebnom grandioznošću, ali je poželjno da aranžman bude bogat i skladan, lepo uklopljen i pažljivo dekorisan.

Uobičajeno je da se na suzama i vencima ispiše i poruka na ukrasnoj traci kako bi se na taj način pokojniku uputile poslednje reči.

Cveće za groblje

U slučaju da niste u mogućnosti da lično prisustvujete sahrani i izrazite saučešće, cvećara Decora je omogućila dostavnu službu izabranog venca ili suze na adresu porodice pokojnika ili direktno na Novo groblje, ili neko drugo, pre zakazane sahrane, odnosno poštujući raspored sahrane izabranog groblja. Pravilo je da željeno cveće dostavimo u kapelu minimum 30 minuta pre početka opela. Ponudu suza i venaca možete pogledati u našoj sekciji Sahrane i pomeni.

Značenje cveća za groblje i njegova simbolika

Hrizantema ili zlatni cvet se u različitim kulturama doživljava drugačije. Dok se u Austriliji ovaj cvet poklanja majkama čime im se iskazuje poštovanje, a na Istoku predstavlja simbol jeseni, jednostavnosti i lakoće života, kod nas je hrizantema cvet koji se nosi na groblje.

Ljiljani simbolišu bezuslovnu ljubav. Osim toga, ljiljan je simbol trudnica i nezaobilazan cvet na svakom venčanju jer ujedno simboliše i brak. Beli ljiljani naglašavaju dobrotu i iskrenost, crveni su znak ljubavi, a narandžasti sreće i radosti. Žuti ljiljani simbolišu ljubomoru, dok se ljiljani ružičaste boje vezuju za mladost.

Ruža je cvet koji se najčešće poklanja, a simboliše ljubav, strast i lepotu. Crvene ruže su klasika i znače ljubav, dok žute šalju poruku da je nekome stalo do vas. Nijanse roze boje ruža nose različite poruke. Dok tamne nijanse simbolišu zahvalnost, svetle boje su tu da predstave nežnost. Bela ruža je simbol nevinosti i duhovne ljubavi, pa samim tim predstavlja jedno od cveća koje se često nosi na groblje.

Gerberi su biljke izrazite lepote koje dolaze u nekoliko boja. Često se sade po dvorištima i vrtovima jer nisu zahtevni. Beli gerberi simbolizuju mladost i nevinost, žuti veselje, narandžasti zdravlje, a crveni strast. U kombinaciji sa nekim drugim rezanim cvećem služe za pravljenje buketa za groblje, sve u zavisnosti od vaših želja.

Margareta je izuzetno popularno rezano cveće jer se zbog svog izgleda lako uklapa u sve bukete cveća. Veoma je izdrživa i dugo traje kao rezani cvet. Ima posebnu simboliku i označava optimizam, zdravlje i dug život.

Kala simbolizuje venčanje, ponovno rođenje i početak. Naziva se još i tulipan i dolazi u nekoliko boja. Crveni simboliše ljubav, žuti beznadežnu ljubav, ružičasti brižnost, ljubičasta kala dostojanstvo, a bela opraštanje.

Orhideja je posebna biljka u svim buketima. Ovaj izuzetno nežan cvet simboliše ljubav i romansu. Najčešće se poklanja porodiljama za brz oporavak.

Gladiola se prilično često stavlja u bukete. Veoma je lepa i lako se kombinuje sa ostalim cvećem. Simboliše snagu ali i zaljubljenost. Buket ovog cveća se poklanja za početak veze ali i za razne godišnjice.

Suza za groblje

Kontakt

Za sve važne datume, srećne i tužne, u vašem životu cvećara DECORA je tu. Pravimo sve vrste buketa cveća za groblje sa kombinacijom po vašem izboru.

Budite slobodni da nam pišete svakog dana od 8-21h preko VIBER platforme na broj +381 69 3247429, tu smo da vam budemo cvećara od poverenja.

Korpa

placanje
placanje placanje
placanje
placanjeplacanjeplacanje

Ulogujte se