Orhideja

Orhideja glasi za cvet ljubavi, raskoši i lepote. Vekovima fascinira svojim cvetovima neobičnih oblika i neverovatnim kombinacijama boja. Ove čarobne biljke osvajaju srca svojom lepotom i elegancijom. Orhideja je omiljeni izbor mnogih ljubitelja cveća zbog svoje raskošne pojave. Spada u epifitne biljke, što znači da ne živi na zemlji već na drveću koje joj služi kao oslonac. Često viđamo i vazdušno korenje kod ove biljke koje ne bi trebalo da se vraća u saksiju jer može doći do njegovog pucanja.

Možda ste mislili da nije lako odgajiti orhideju ali zapravo nije tako.

Nega i održavanje orhideje

Orhideje su egzotične biljke koje vole toplinu i vlažnost, a neke vrste zahtevaju specifičnu negu. Evo nekoliko osnovnih saveta za pravilnu brigu o vašim orhidejama:

Svetlost: Orhideje vole svetlo mesto, ali izbegavajte direktnu sunčevu svetlost, posebno tokom najtoplijeg dela dana. Idealno je postaviti ih u blizinu prozora sa zavesama koje će delimično filtrirati svetlost.

Temperatura: Većina orhideja uspeva u toplom okruženju, sa temperaturom između 16°C i 32°C tokom dana. Noću, temperature bi trebalo da budu nešto niže, oko 15°C do 20°C. Nemojte držati biljku iznad radijatora.

Vlažnost: Održavanje odgovarajuće vlažnosti vazduha može biti izazov, posebno u sušim regionima ili tokom zime kada grejanje dovodi do suvog vazduha. Raspršivanje vodom oko biljke ili postavljanje posude sa vodom pored nje može pomoći.

Đubrenje: Orhideje se ne hrane kao većina drugih biljaka. Preporučuje se korišćenje specijalnog đubriva za orhideje, ali umereno – samo jednom mesečno tokom aktivnog rasta.

Orezivanje: Uklanjanje uvelih cvetova pomoći će podsticanju nove cvetne stabljike. Presecanje stabljike iznad čvora takođe može dovesti do razvoja novih cvetova.

Rast orhideje Phalenopsis

Listovi dužine 10-30 cm formiraju rozetu u kojoj se nalaze cvetne stabljike i vazdušno korenje. Sama Orhideja Phalenopsis može da nosi desetak cvetova. Posle precvetavanja stabljiku treba skratiti na 20-25 cm iznad zemlje i uvek iznad tzv. kolena na stabljici. Cvetanje Cvetovi orhideje Phalenopsis traju između 12 i 16 nedelja.Veličina cveta je u proseku, prečnika 3-6 cm.Cvetovi se na cvetnoj dršci postepeno otvaraju, najpre donji, a kako oni precvetavaju, otvaraju se novi pri vrhu stabljike. Najrazličitijih su boja i šara, od čisto bele bez šara i pegica do tamnoljubičaste sa šarama i pegama.

Presađivanje kao važan korak

Presađivanje orhideja je važan korak u održavanju njihovog zdravlja i lepote. Evo nekoliko smernica za uspešno presađivanje:

Vreme presađivanja: Idealno vreme za presađivanje je neposredno nakon što biljka završi sa cvetanjem, obično jednom godišnje ili svake dve godine. Ne presađujte orhideju dok je u punom cvatu.

Saksija: Odaberite providnu saksiju kako biste mogli pratiti stanje korena. Orhideje vole dobru drenažu, pa izbušite rupe na dnu saksije kako bi višak vode mogao da otice.

Supstrat: Specijalna mešavina za orhideje je idealna za presađivanje. Ona obuhvata borovu koru, treset i druge materijale koji pomažu drenaži.

Postupak: Pažljivo izvadite orhideju iz stare saksije, očistite korenje od starih supstrata, i zasadite je u novu saksiju sa svežim supstratom. Nežno pritisnite supstrat oko korena kako biste je stabilizovali.

Zemlja za orhideje

Orhideje ne zahtevaju tradicionalnu zemlju za svoj rast, jer su epifite, što znači da prirodno rastu na granama drveća. Umesto toga, one zahtevaju specijalnu mešavinu supstrata koja omogućuje dobru drenažu i cirkulaciju vazduha oko korena. Mešavina koja se često koristi uključuje borovu koru, treset, perlite i druge komponente. Ova jedinstvena mešavina pruža potrebne hranljive materije, omogućava sušenje korena nakon zalivanja i sprečava truljenje.

Pravilno zalivanje

Pravilno zalivanje je ključno za zdrav rast vaše orhideje. 

Potapanje: Potopite saksiju sa orhidejom u vodu na nekoliko minuta do pola sata kako bi se supstrat potpuno natopio. Zatim, dozvolite višku vode da otcepi pre nego što je vratite na svoje mesto. Takođe, orhideja Phalenopsis voli da se orošava, pri tome treba voditi računa da voda ne dospe u centar rozete ili na cvetove. Koristite mlaku vodu za orošavanje.

Izbegavajte prelivene saksije: Orhideje ne vole stajaću vodu u saksiji, pa pazite da ne prelivate biljku kako biste izbegli truljenje korena.

Nadamo se da su vam ovi saveti pomogli da bolje razumete negu svojih orhideja. Ove čudesne biljke će vas nagraditi prelepim cvetovima i uneti dašak tropske lepote u vaš dom.

Orhideja kao poklon

Orhideje su jedno od najpopularnijih cvetnih poklona. Da li je u pitanju cvet orhideje u ukrasnom pakovanju sa ampulom ili orhideja u saksiji sa jednom ili dve grane sa njima nikada nećete pogrešiti.

Odličan poklon za ljude koji vole saksijsko cveće i da prate i gaje svoju bilju. Oduševljenje koje dođe nakon cvetanja u kućnim uslovima je najbolji pokazatelj da je poklon orhideja u saksiji bio odličan izbor.

Korpa

placanje
placanje placanje
placanje
placanjeplacanjeplacanje

Ulogujte se