Orhideja

Možda ste mislili da nije lako odgajiti orhideju ali zapravo nije tako.

Glasi za cvet ljubavi, raskoši i lepote. Vekovima fascinira svojim cvetovima neobičnih oblika i neverovatnim kombinacijama boja. Orhideja Phalenopsis se može gajiti u saksiji koja nije providna, npr. može biti i glinena, mada se plastična preporučuje zbog toga što i koren ima sposobnost da vrši fotosintezu te je važno da joj se obezbedi dosta svetlosti i vlage. Spada u epifitne biljke, što znači da ne živi na zemlji već na drveću koje joj služi kao oslonac. Često viđamo i vazdušno korenje kod ove biljke koje ne bi trebalo da se vraća u saksiju jer može doći do njegovog pucanja.

Rast orhideje

Listovi dužine 10-30 cm formiraju rozetu u kojoj se nalaze cvetne stabljike i vazdušno korenje. Sama Orhideja Phalenopsis može da nosi desetak cvetova. Posle precvetavanja stabljiku treba skratiti na 20-25 cm iznad zemlje i uvek iznad tzv. kolena na stabljici. Cvetanje Cvetovi orhideje Phalenopsis traju između 12 i 16 nedelja.Veličina cveta je u proseku, prečnika 3-6 cm.Cvetovi se na cvetnoj dršci postepeno otvaraju, najpre donji, a kako oni precvetavaju, otvaraju se novi pri vrhu stabljike. Najrazličitijih su boja i šara, od čisto bele bez šara i pegica do tamnoljubičaste sa šarama i pegama.

Kako se održava orhideja Phalenopsis

Orhideja se ne zaliva već se potapa. Potrebno je da se uzme neka dublja posuda, na 5-7 dana i da se biljka u nju potopi. Ostavite je da odstoji do pola sata, zatim izvadite i ostavite da se ocedi višak vode, nikako ne ostavljajte vodu u podlošku saksije ili u ukrasnoj saksiji. Takođe, orhideja Phalenopsis voli da se orošava, pri tome treba voditi računa da voda ne dospe u centar rozete ili na cvetove. Koristite mlaku vodu za orošavanje. Nemojte držati biljku iznad radijatora. Zimi temperatura ne sme biti niža od 16°C, a leti viša od 32 stepena. Takođe, zahteva adekvatnu prihranu, zbog povećanog trošenja hranljivih materija tokom cvetanja. Orhideja Phalenopsis voli polusenku i ne podnosi direktno sunce.

Orhideja kao poklon
Orhideje su jedno od najpopularnijih cvetnih poklona. Da li je u pitanju cvet orhideje u ukrasnom pakovanju sa ampulom ili orhideja u saksiji sa jednom ili dve grane sa njima nikada nećete pogrešiti.
Odličan poklon za ljude koji vole saksijsko cveće i da prate i gaje svoju bilju. Oduševljenje koje dođe nakon cvetanja u kućnim uslovima je najbolji pokazatelj da je poklon orhideja u saksiji bio odličan izbor.

Korpa

Ulogujte se

Na vrh stranice