Strelicija (Rajska ptica)

Prelepa biljka, kopljastih listova, vatrenog cveta, a zavolećete je još i zbog njenog lakog održavanja.

Strelicija ili poznatija kao “Rajska ptica” vodi poreklo iz južne Afrike, gde raste kao divlja biljka. Postoji više vrsta Strelicije, a kao najpopularnija izabrana je Strelitzia reginae, zbog svog vatreno narandžastog cveta.

Rast
Naraste između 1-1,5 m pa joj treba obezbediti dosta prostora.
Održavanje
Strelicija je jedna od onih biljaka koje ne zahtevaju puno pažnje. Traži dosta svetlosti, ali ne direktne, jer može doći do oštećenja na listovima. Podnosi polusenku.
Zalivajte je umereno, tek kad se zemlja prosusi (na svakih 15 dana) i obavezno prospite višak vode iz podloška saksije. Dobro je orošavati je i to mlakom vodom. Zimi joj je potrebna temperatura od 13-17 stepeni.
Razmnožavanje
Može da se razmnožava semenom ili reznicama tako što se busen podeli. Dobijanje biljke iz semena je dugotrajan proces pri kom do prvog cvetanja dolazi tek nakon 6 god. Ako je slučaj da ste dobili biljku deljenjem busena, prvi cvet ce vas obradovati za otprilike 2 god.
Podloga
Najadekvatnije bi bilo da to bude mešavina ilovače i peska, sa dodatkom humusa. Jednom mesečno je potrebno dohranjivati je zbog toga što se veoma troši u periodu cvetanja.
Cvetanje
Ova biljka cveta od jeseni do proleća u kućnim uslovima. Sam cvet je bez mirisa, a traje do mesec dana.

Strelicija u vazi
Ova krajnje dekorativna biljka je višegodišnja, a uz dobro održavanje redovno ce cvetati i ulepšati vaš životni prostor.

 

Korpa

placanje
placanje placanje
placanje
placanjeplacanjeplacanje

Ulogujte se