Anturijum

Ova tropska, egzotična biljka je komplikovana za održavanje ali trud će vam biti nagrađen divnim, dugotrajnim cvetom.

Anturijum ili “Flamingov cvet”

Danas na svetu postoji oko 600 vrsta i poreklom su iz Kolumbije, Brazila, Kostarike i Ekvadora. Dakle Anturijum je egzotična biljka koja je ime dobila od dve grčke reči – anthos (cvet) i oure (rep). U prirodi raste u pukotinama stena ili na krečnjačkom, skeletnom zemljištu. Pripada porodici Araceae.

Održavanje
Listovi su srcolikog oblika, a cvetovi se sastoje od spadiksa bele, zelene, žute ili roze boje i spatule. Brakteje su srcolikog oblika: crvene, roze, bele, zelene, ili kombinacija nekoliko boja. Optimalne temperature za gajenje kreću se od 21-30 stepeni, uz visoku vlažnost. Najniža temperatura može da bude 18 stepeni. Nagli pad temperature prouzrokuje propadanje biljke, a odgovara joj svetlo mesto, zaštićeno od podnevnog sunca, ili polusenka. Zimi se zaliva jednom u 10-12 dana vodom sobne temperature, a leti obilnije, svaka tri dana. Saksiju potopite u dublju posudu sa vodom tako da nivo vode bude malo iznad gornje ivice. Kada prestanu da izlaze mehurići vazduha to znači da je biljka zalivena. Ostavite saksiju sa strane da se ocedi i vratite u ukrasnu oblogu. Leti ga možete orošavati više puta u toku dana, a zimi jednom dnevno. Naravno vodite računa da ne pokvasite cvetove. Presađivanje je na 2-3 god.deljenjem korena tj.bokora u februaru.
Cvetanje
Cvetovi predstavljaju pravi ukras ove biljke, koriste se i kao rezani zbog svoje dugotrajnosti. Mogu biti bele, roze, crvene kao i zelene boje, prošarani drugim bojama. Posle cvetanja biljku treba ostaviti u fazi mirovanja i tada je ne treba prihranjivati.

Treba naglasiti da je Anturijum otrovan.

Ako primetite da listovi žute (što je najčešći pokazatelj da nešto nije u redu) to može biti zbog mnogo vode, malo vode, promaje ili hladnoće. Ova biljka naročito je osetljiva na hladnoću. Anturijum se koristi i kao rezan cvet.

Anturijum buket

Korpa

placanje
placanje placanje
placanje
placanjeplacanjeplacanje

Ulogujte se