Biljke u bašti

Tokom dugih i vrelih letnjih dana biljkama je potrebno mnogo vlage i vode kako bi preživele. Od toga koliko ćete vode davati kojoj biljci zavisi od njene veličine, položaja u vrtu, kao i od same vrste.

Biljke u bašti leti

Postoji nekoliko načina kako da zaštitite vaše biljke od visokih temperature tokom leta.

1.Biljke zalivajte ređe ali sa više vode

Da bi se biljka normalno razvijala potrebno joj je obezbediti ravnomernu vlažnost. Puno ljudi ovde pravi grešku pa se često desi da biljka ugine. Kad je zemlja suva oko biljke to ne znači da je trebate odmah zaliti. Ono što je tada potrebno uraditi je ostaviti je tako bez vode par dana. Ovo blago sušenje zemlje ima odličan efekat na razvoj biljke i rast korena. U suštini je potrebno biljku zaliti 2 puta nedeljno i po potrebi je dodatno prehraniti hranljivim preparatima.

2.Zalivajte uvek u određenom delu dana

Biljke u letnjem periodu je najbolje zalivati tokom kasnih večernjih sati ili u rano jutro. Voda iz česme koju koristite za zalivanje cveća je hladna a tokom dana zemljište je toplo. Zbog toga će sva voda iz zemlje vrlo brzo ispariti i biljke će ostati bez preko potrebne vlažnosti. U kasnijim satima, ili rano jutarnjim, zemlja je prilično ohladjena i zadržaće vlažnost, i zato je preporuka da se u tim delovima dana biljke zalivaju. Posebnu pažnju tokom zalivanja obratite na listove. Oni ne trebaju biti stalno vlažni jer se tada stvara pogodna atmosfera za razvoj gljivica. Ako ste biljke zalili u jutarnjim satima pa na njima ostalo vlage, velika je šansa da ti listovi dobiju opekotine od sunca u toku dana.

3.Bitna je količina voda

Svakoj biljci je potrebna određena količina vode. Šta to zapravo znači? To znači da je svakoj biljci potrebna ona količina vode koja dođe do korena. Ako ste sipali malo vode ona će pokriti samo površinski deo zemlje i neće prodreti u dubinu. Potrebno je neko vreme da zemlja upije vodu pa je najbolje zaliti biljku u nekoliko navrata. Obratite pažnju da biljku zalivate ravnomerno. Ako zapostavite jedan deo, i više zalivate drugi, kod tog dela će doći do bržeg rasta korena. Da se to ne desi, zalijte jednako sa obe strane.

4.Napravite senku za biljke

Uvek se u vrtu nađu biljke koje više vole senku od direktnog sunca. Za njih je potrebno napraviti senu kako ih sunce ne bi spržilo. Razne puzavice koje prave hladovinu mogu biti odlično rešenje kako da zaštitite vaše biljke od visokih temperatura tokom leta. Zatim ukrasni grmovi, drveće mogu napraviti odličnu senu za biljke koje ne vole sunce. Na kraju uvek možete i sami razapeti mreže za senu i sačuvati vaš egzotični vrt od sunca.

5.Koristite malč u vrtu

Dodavanjem malča zadržaćete zemljište vlažnim i zaštiti ga od direktnog izlaganja suncu. U principu korišćenje bilo kojeg malča je dobro. Preporuka je da se koristi drveni malč jer zemljištu daje potrebnu senku i štiti koren.

Svi navedeni načini mogu vam pomoći da sačuvate vrt u toku leta. Živo cveće, ekspozivnih boja i mirisa daje potpun ugođaj pri ispijanju prve jutarnje kafe ili kasno večernje čaše vina sa prijateljima.

 

Korpa

placanje
placanje placanje
placanje
placanjeplacanjeplacanje

Ulogujte se