Hrizantema

Hrizantema je žbunasta biljka koja svojom lepotom i neobičnim cvetovima privlači pažnju. U staroj Kini se smatrala simbolom zdravlja i blagostanja, dok je za Japan postala nacionalna biljka simbolizujući Sunce i vladavinu carske porodice. 

Raskoš Boja i Cveta

Hrizanteme su cvetovi veličine od 5 do 20 cm i dolaze u različitim bojama. Njihovo intenzivno cvetanje traje od kasnog leta do jeseni, čineći ih impresivnim u grupama ili kao pojedinačni ukras. Kombinacija hrizantema sa drugim zelenim biljkama pruža prelepu sliku, posebno tokom jesenjih meseci.

Uzgoj i Nega hrizantema

Hrizantemama je potrebna dovoljna količina vode, posebno tokom perioda cvetanja. Vole rastresito zemljište i osunčana ili polusenovita mesta. Što više sunca primaju, to će njihovi cvetovi biti bogatiji i veći, istovremeno pružajući intenzivnije boje. Redovno uklanjajte stare i sasušene grane i izdanke kako biste podstakli rast i obilan cvet.

Hrizanteme u Saksijama

Hrizanteme uzgajane u saksijama obično dostižu visinu od oko 30 cm i cvetaju tokom leta i jeseni. One su posebno tražene u ovo doba godine, pružajući nam podsećanje na sunčane dane i prirodni kolorit. Zahtevaju zaštitu od direktnog popodnevnog sunca, a najbolje im odgovaraju istočna ili severna strana. Održavajte vlažnost zemlje bez prekomernog zalivanja. Pred zimu, skratite biljku na trećinu njene veličine, postepeno smanjujući zalivanje. Presadite je u svežu zemlju i pripremite je za zimu. Hrizanteme preferiraju temperaturu od oko 6 stepeni Celzijusa tokom zime.

Vrste Hrizantema

Postoji veliki broj različitih vrsta hrizantema, svaka sa svojim jedinstvenim karakteristikama i oblicima cvetova. Neke od najpopularnijih vrsta hrizantema uključuju: 

1) Hrizanteme sa prostim cvetovima imaju pojedinačne ravne ili blago zaobljene latice, stvarajući jednostavan i elegantan izgled. Ove hrizanteme često imaju intenzivne boje i sjajan centar, što ih čini atraktivnim u aranžmanima.

2) Hrizanteme sa duplim cvetovima su obilne u broju latica, stvarajući gust i pun izgled cvetne glavice. Ove vrste hrizantema su poznate po svojoj raskošnoj lepoti i obilju boja, često se koriste u buketima i cvetnim aranžmanima za posebne prilike.

3) Hrizanteme sa tršavim cvetovima imaju izdužene i tanko narezane latice, što im daje neobičan izgled poput pahuljice. Ove hrizanteme pružaju teksturalni element u buketima i aranžmanima, dodajući jedinstvenu dimenziju.

4) Hrizanteme sa isprepletanim cvetovima imaju latice koje se preklapaju i isprepliću jedna preko druge, stvarajući složeni i zanimljiv izgled. Ove vrste hrizantema često imaju raznobojne latice, dajući im živopisnu pojavu.

5) Hrizanteme sa pompon cvetovima imaju guste i zaobljene cvetne glavice koje podsećaju na mekane pom-pon kugle. Ove vrste hrizantema su izuzetno obilne u cvetovima i dolaze u različitim bojama, pružajući veseli i zabavan izgled.

6) Hrizanteme sa cvetićima s laticama povijenim naviše imaju latice koje se lagano savijaju prema gore, stvarajući elegantan i graciozan izgled. Ove hrizanteme obično dolaze u pastelnim nijansama i često se koriste u buketima za posebne ceremonije.

7) Hrizanteme sa laticama povijenim naniže imaju latice koje se elegantno spuštaju prema dole, stvarajući efektne cvetne glavice koje se mogu podsećati na vodopade ili kišobrane. Ove hrizanteme pružaju dramatičan i neobičan izgled u aranžmanima.

Hrizanteme u cvećarstvu

Hrizanteme igraju važnu ulogu u svetu cvećarstva i cvetne industrije. Njihova izdržljivost, raznovrsnost boja i dugotrajnost čine ih omiljenim izborom za aranžmane, bukete i dekoracije. Njihova lepota i simbolika čine ih nezaobilaznim cvetom u cvećarama širom sveta.

Cena hrizantema u cvećarama

Cena hrizantema može varirati u zavisnosti od nekoliko faktora. Prvo, cena može zavisiti od vrste hrizanteme koju želite da kupite. Neke retke vrste hrizantema mogu biti skuplje u poređenju sa standardnim sortama koje su šire dostupne. Drugi faktor koji utiče na cenu je veličina i stanje biljke. Veće hrizanteme sa bogatim cvetnim glavicama mogu biti skuplje u odnosu na manje ili mlade biljke. Takođe, sezonski faktor može uticati na cenu. U vreme kada je ponuda hrizantema obilna cene mogu biti niže.

Značenje i Simbolika Hrizantema

Hrizanteme su povezane sa različitim značenjima i simbolikom širom sveta. U nekim kulturama, hrizantema predstavlja dugovečnost, sreću i blagostanje. U drugim kulturama, ovi cvetovi su simbol tuge i žalosti, često korišćeni na sahranama i zadušnicama. Bez obzira na njihovo značenje, hrizanteme ostaju jedinstveni i prelepi cvetovi koji pružaju radost i estetsku vrednost.

Saveti za negu Hrizantema

Da biste osigurali da vaše hrizanteme budu zdrave i lepe, evo nekoliko saveta za njihovu negu:

Obezbedite im dovoljno sunčeve svetlosti: Hrizanteme vole sunčane pozicije i treba im najmanje 6 sati sunčeve svetlosti dnevno kako bi pravilno cvetale.

Redovno zalivajte biljke: Hrizanteme vole vlažno zemljište, ali izbegavajte prekomerno zalivanje. Zalivajte ih kada se gornji sloj zemlje osuši, ali pazite da ne budu previše natopljene.

Uklanjajte izblijedele cvetove: Redovno uklanjajte izblijedele cvetove kako biste podstakli produženo cvetanje i očuvali estetiku biljke.

Prihranjujte ih redovno: Dodavanje đubriva bogatog fosforom pomaže hrizantemama da razviju zdrave cvetove. Pratite uputstva na pakovanju za pravilnu primenu.

Obrezujte biljke: Krajem sezone, obrežite hrizanteme do visine od oko 15 cm iznad zemlje kako biste podstakli bujan rast u narednoj sezoni.

Zaštitite ih od štetočina: Pazite na štetočine poput lisnih vaši i puževa. Primena insekticida ili prirodnih sredstava za zaštitu biljaka može biti korisna.

Hrizanteme su prelepi cvetovi i njihova raskošna lepota i šarenilo boja čine ih idealnim izborom za jesenje bašte, aranžmane i ukrase.

Korpa

placanje
placanje placanje
placanje
placanjeplacanjeplacanje

Ulogujte se