Gerber

Gerber, poznat i kao “Afrička bela rada”, predstavlja simbol vernosti, ljubavi i čistote. Ovaj prelep cvet postaje sve popularniji kao saksijska sobna biljka zahvaljujući svojim raznobojnim cvetovima i zanimljivom obliku. Poreklo gerbera vodi iz Afrike, gde ga  je prvi pronašao škotski istraživač Robert Jameson 1884. godine tokom svoje ekspedicije. Latinsko ime ove biljke je Gerbera jamesoni, a prvi deo imena je u čast pronalazaču, dok je drugi deo posvećen nemačkom bolničaru Traugottu Gerberu. Gerber pripada porodici Asteraceae i obuhvata oko 100 vrsta.

Održavanje i negovanje gerbera

Gerber voli sunčana i topla mesta, i izvanredno podnosi letnje vrućine. Tokom ovog perioda, potrebno je obilno zalivati biljku, ali s pažnjom kako koren ne bi istrulio od prevelike vlage. Takođe, tokom cvetanja, gerber troši više hranljivih materija, pa je važno prihranjivati ga odgovarajućim đubrivom. U periodu mirovanja, zalivanje treba smanjiti, tako da se zemlja ne osuši potpuno, a prihranjivanje treba isključiti. Zimi, temperatura u prostoriji ne bi trebalo da bude niža od 10 stepeni.

Gerber: Cvetanje u različitim nijansama

Gerber oduševljava svojim cvetanjem tokom cele godine, pružajući nam prelepe cvetove u raznim bojama – od bele, preko žute, narandžaste, crvene, do roze i purpurne, u različitim nijansama istih boja. Ovi veseli cvetovi osvajaju svojim šarenolikim izgledom i unose radost i optimizam u svaki prostor.

Razmnožavanje gerbera

Postoje dva načina razmnožavanja – deljenjem busena ili sadnjom semena. Deljenje busena je najbolje obaviti u proleće, kada je biljka u periodu aktivnog rasta. Novonastale biljke treba presaditi u zasebne saksije sa mešavinom komposta, peska i treseta. Obilno zalijte biljke i postavite ih na sunčano mesto kako bi nastavile svoj rast. Ukoliko se odlučite za razmnožavanje putem semena, pripremite zemlju sa tresetom i peskom, pospite seme preko i pokrijte ga tankim slojem treseta. Nakon dve nedelje na temperaturi od 15 stepeni, seme će klijati.

Zanimljiva noćna pojava

Gerber ima još jedan zanimljiv detalj – njegovi cvetovi se zatvaraju tokom noći, ali se ponovno otvaraju sa prvim zracima sunca. Ova prirodna pojava dodatno oplemenjuje ovu divnu biljku.

Gerber cvet u aranžiranju i dekoraciji

Gerber je omiljeni izbor za aranžiranje i dekoraciju, jer svojom svetlošću i šarmom unosi vedrinu u svaki prostor. Bidermajeri sa ovim cvećem su popularni izbor za venčanja, dok se cvetne korpe i vaze sa gerberama često koriste za dekoraciju enterijera.

Još jedan razlog zašto su gerberi toliko cenjeni je njihova izdržljivost i dugotrajnost nakon sečenja. Ovi cvetovi mogu trajati dugo nakon što su isečeni, čineći ih savršenim izborom za bukete i cvetne poklone.

Gerber: Poklon ljubavi i radosti

Gerber donosi radost i osmeh na lica svih koji ih primaju. Ovi cvetovi simbolizuju ljubav, prijateljstvo i sreću, što ih čini idealnim poklonom za različite prilike. Bilo da želite da izrazite zahvalnost, čestitate nekome ili jednostavno donesete osmeh na lice dragih osoba, buket gerbera je uvek pravi izbor.

Ovaj cveti unosi vedrinu i toplinu u svaku priliku. Njegovo šarenilo, izdržljivost i simbolika čine ga omiljenim izborom kako za uzgoj u bašti, tako i za aranžiranje i poklone. Cvet gerbera je pravi izbor za svaku priliku – od poklona voljenima do dekoracije enterijera i eksterijera.

Korpa

placanje
placanje placanje
placanje
placanjeplacanjeplacanje

Ulogujte se