Božur

 Egzotični cvetovi su oblika kugle, pehara ili činije, a mogu dostići veličinu i do 25 cm. 

Poreklom iz Kine gde se gaji preko 1300 godina. Dobio je ime i  “Carski cvet” jer se prvenstveno sadio u carskim vrtovima,a u Evropu je donet pre nešto više od 200 godina, a od skoro se masovnije gaji.

Opis biljke
Ova grmolika biljka dostiže visinu od 1-2 metra. U rano proleće pojavljuju se tamnocrveni izbojci, a listovi ostaju zeleni i posle cvetanja, sve do jeseni. U zavisnosti od sorte cveta od sredine maja do sredine juna. Božur dobro uspeva na osunčanim ili polusenovitim mestima, zaštićenim od vetra. Najviše mu odgovara plodno, peskovito-ilovasto i umereno vlažno, duboko zemljište. Ne podnosi vlagu niti kiseli tresetni supstrat. Treba izbegavati položaje koji su izloženi jutarnjem i podnevnom suncu koje može da prouzrokuje opekotine na listovima.
Cvetanje
Cvetovi drvenastog božura mogu biti jednostavni, dupli ili poludupli i podsećaju na cvet anemone. Raskošni su i mogu se naći u beloj, ružičastoj, crvenoj, ljubičastoj ili žutoj boji najlepši su majski ukras u vrtu. Egzotični cvetovi su oblika kugle, pehara ili činije, a mogu dostići veličinu i do 25 cm.
Održavanje
Božur pripada trajnicama, što znači da na jednom mestu ostaje od 10 do 15 godina. Zato zemlju na kojoj će biti posađen trebalo bi dobro da pripremite, a to znači duboko kopanje i usitnjavanje zemlje. Najpovoljnije vreme za sadnju je od sredine septembra do oktobra.

Korpa

placanje
placanje placanje
placanje
placanjeplacanjeplacanje

Ulogujte se