Frezija

Cvetovi odaju divnu mirisnu notu kojom oplemenjuju prostoriju u kojoj se nalaze, a pošto se postepeno otvaraju, dugo ćete uživati u njima.

Freesia – Frezija pripada porodici Iridaceae (perunika), a poreklom je iz Južne Afrike.
Ime je dobila u čast nemačkog lekara Fridrih Heinrich Theodor Greese-a.
Najčešće gajena vrsta je Freeesia refracta, zbog toga što je najpovoljnija kao rezani cvet. Postoji oko 15-ak vrsta.
Može da se gaji kao saksijska biljka i kao hidrokultura.
Frezija je iz roda krtolastih biljaka poreklom iz Kapske oblasti u južnoj Africi, gde se sreću ove biljke na vlažnim planinama ispod grmova. Frezije se gaje od početka 19. veka.
Opis biljke
Ove prelepe biljke visine su 20-70 cm, sa linearnim, tankim listovima u obliku mača, dugim 15-20 cm, širokim 1-1,5 cm i cvastima u kojima su cvetovi uvek na jednoj strani.  Seme je tamnosmeđe boje, nepravilno okruglastog oblika u malim obrnuto-jajastim trodelnim čaurama. Gomolji u obliku lukovice su pokriveni tankom, končastom zaštitnom ovojnicom smeđe boje. Iznad majčinskog gomolja u osnovi cvetnog stabla svake sezone se formira nov gomolj, a stari propada.
Vodeća zemlja u svetu po uzgajanju, selekciji i prodaji frezija je Holandija. Hibridne frezije se uglavnom gaje kao saksijske biljke jer imaju velike zahteve prema uslovima uspevanja. Baštenske forme gaje se u regionima sa hladnijom klimom, a u jesen se gomolji vade jer su osetljive na jaka smrzavanja.

U mnogim zemljama fresija se poklanja za dan žena i mladim nevestama.

Cvetanje
Cvetovi mogu biti prosti ili dupli, raznih boja i nijansi, često sa različitom bojom unutrašnjeg dela cveta. Oni su mirisni, do 6 cm u prečniku, a može ih biti i više od 10 u jednoj cvasti.

Korpa

placanje
placanje placanje
placanje
placanjeplacanjeplacanje

Ulogujte se