kala

Cveće kala, poznato i kao Zantedeschia aethiopica, predstavlja prelepu i egzotičnu biljku koja će uneti izuzetnu lepotu u vaš vrt. Ova biljka je poznata po svojim izuzetnim cvetovima i prepoznatljivim lišćem u obliku srca, koje pruža kontrast i dodatnu lepotu. 

Kala se ističe svojim belim cvetom u obliku fišeka. Ova barska biljka raste iz lukovice i donosi svežinu u bašte i enterijere tokom proleća i početka leta. Uz odgovarajuću negu i zalivanje, kala će oduševiti svojim šarmom i privlačnim izgledom svakog posmatrača.

Rast i cvetanje kala 

Kala cveta od ranog proleća do početka leta, donoseći svoj karakterističan cvet na dugačkom stablu direktno iz korena. Nakon cvetanja, kala mora proći kroz period mirovanja, gde zahteva manje zalivanja. U jesen, kada lišće počinje da žuti, zalivanje treba smanjiti ili prekinuti.

Sadnja i nega kala 

U rano proleće, kada lukovica počinje da tera nove listove, preporučuje se sadnja kala biljke u veliku saksiju sa jakom barskom zemljom. Postavite je na svetlo mesto, ali izbegavajte izlaganje direktnom suncu ili suviše visokim temperaturama. To će osigurati optimalne uslove za njen rast.

Kala biljka nije ograničena samo na belu boju cveta. Uzgajaju se i sorte koje dolaze u različitim bojama poput ružičaste, žute i ljubičaste. Odaberite boju koja najbolje odgovara vašem ukusu i enterijeru i uživajte u raznobojnom cvetu kala.

Da biste održali kala biljku zdravom, redovno je prskajte, jer je često napadaju biljne vaši. Takođe, tokom cvetanja, biljka zahteva obilno zalivanje, budući da je barska biljka. Važno je pratiti vlažnost zemlje i izbegavati prekomerno ili nedovoljno zalivanje.

Cvet kala – razmnožavanje i održavanje 

U jesen, pre nego što biljka uđe u period mirovanja, nove lukovice treba odvojiti od odrasle kale. Grupisanje lukovica može rezultirati obiljem lišća, ali smanjenim cvetanjem. Stoga je važno odvojiti nove lukovice kako bi se podstakao optimalan rast i cvetanje.

Nastavite pružati odgovarajuću negu kala biljci tokom cele godine, prateći cikluse rasta i mirovanja. Uz pravilnu brigu, kala će vas oduševiti svojim cvetovima u različitim bojama i biti divan dodatak vašem prostoru.

Korpa

placanje
placanje placanje
placanje
placanjeplacanjeplacanje

Ulogujte se