Polje suncokreta

Nema bolje vrste cveće o kojoj možemo pričati u ovim vrelim letnjim danima od suncokreta. Čak i njihovo ime govori o tome kada cvetaju i kakve im vremenske prilike pogoduju. Oni vole užarene julske dane ponosno okrećući se prema našoj najsjajnijoj zvezdi, tzv. okret ka suncu. Možete primetiti hektare i hektare zemlje prekrivene ovim žutim lepoticama, naročito ako se nađete u Vojvodini. Ovaj veseli i šarmantni cvet je simbol leta i suncem obasjanih polja.

Čak i najpoznatija slika holandskog umetnika Vinsenta Van Goga nosi upravo ime i motiv ovog cveta.

Cvet suncokreta: Karakteristike i značenje

Suncokret (Helianthus annuus) je jednogodišnja biljka iz porodice Asteraceae. Njegova impresivna visina može doseći od 1,5 do 3 metra, a glavni adut su mu svetli žuti cvetovi okruženi karakterističnim krunicama tamnih latica. Suncokreti su poznati po fenomenalnoj sposobnosti okretanja prema suncu, što ih čini posebno zanimljivim za posmatranje.

Kroz istoriju, suncokret je bio simbol sunca, snage i ponovnog rođenja. Danas, ovaj prelep cvet predstavlja vernost, sreću i dugovečnost, što ga čini omiljenim poklonom za različite prilike.

Sadnja i gajenje suncokreta: Uputstvo za ljubitelje cveća

Suncokreti su pristupačni za gajenje, čak i za početnike u svetu baštovanstva. Evo nekoliko korisnih saveta za uspešnu sadnju i negu suncokreta:

  1. Izbor mesta: Suncokreti zahtevaju puno sunčeve svetlosti, stoga odaberite sunčano mesto u vašoj bašti ili na terasi.
  2. Priprema zemlje: Pre sadnje, zemlju dobro pripremite uz dodavanje komposta kako biste osigurali bogatstvo hranljivih materija.
  3. Vreme sadnje: Najbolje vreme za sadnju suncokreta je krajem proleća ili početkom leta, kada prođe opasnost od mraza.
  4. Razmak: Ostavite dovoljno razmaka između suncokreta kako bi imali dovoljno prostora za rast.
  5. Zalivanje: Suncokreti traže umereno zalivanje, posebno tokom sušnih perioda.
  6. Potpora biljkama: Visoki suncokreti mogu zahtevati potporu kako bi izbegli padanje i oštećenje stabljike.

Suncokreti u aranžmanima, buketima i dekoraciji

Suncokreti donose radost i toplotu u svaki prostor. Ovi prelepi cvetovi često se koriste u aranžmanima i dekoraciji za razne prilike. Bidermajeri sa suncokretima daju poseban šarm letnjim venčanjima, dok cvetne korpe sa suncokretima osvežavaju svaki enterijer.

Još jedan sjajan način da uživate u suncokretima je postavljanje buketa ovih cvetova u vaš dom ili kancelariju. Takođe, možete koristiti suncokrete kao poklon za voljene osobe, jer ovi cvetovi izražavaju radost, prijateljstvo i zahvalnost.

Zanimljive ideje za dekoraciju

Upravo zbog​ svog jedinstvenog oblika krunice cveta, a opet zbog upadljive žute boje latica, motiv suncokreta je veoma zastupljen u kućnom dekoru, kako enterijeru tako i eksterijeru. U kućnom ambijentu može se primeniti gotovo na sve, od ukrasa zidova do tanjira i posuđa sa motivima suncokreta, satova, korpica, čiviluka pa sve do tekstila kao što su posteljina, peškiri, stolnjaci…

Izdvojili smo za vas nekoliko zanimljivih i lako primenljivih ideja.

Ukrasi za dnevnu ili spavaću sobu

Potreban Vam je beli deblji karton (veće površine), beli konac ili struna, silikon-lepak, razne vrste tkanina žute i braon boje.

Isecite tkanine na sitne trake, od žute tkanine pravimo latice, braon koristimo za unutrašnjost cveta. Možete iskoristiti stare krpe, garderobu, posteljinu… Na belom kartonu nacrtajte konture cveta suncokreta, zatim ga iskrojite. Na isrctane delove lepite parčiće tkanina jedno do drugog. Za latice malo više naberite/nagužvajte tkaninu, dok sredinu (braon deo) ostavite malo tanjom i ravnijom. Možete napraviti nekoliko manjih cvetova ili jedan veliki koji će to potom zakačiti da visi (pomoću strune) ili prikačiti na zid. Isti postupak možete primeniti koristeći dugmiće različitih veličina i oblika umesto tkanine.

Lako možete napraviti i dekorativni jastuk u obliku suncokreta. Na okrugli jastuk tamne- braonkaste boje našijite, u krug, latice improvizovane od žute i zelene tkanine. Zelena boja će simbolizovati stabljiku i listove.

Suncokreti na terasi ili balkonu

Reč je o jednogodišnjoj biljci koju možete posaditi u romantične saksije i krasiće vam terase i balkone tokom celog leta. Već smo rekli da voli sunce i da mu toplota pogoduju. Zalivanje povremeno.

Ako pričamo o rezanom cveću, predlažemo držanje u flašicama. To mogu biti flaše od popijenog pića, zimnice, ukrasne flaše. Bitno je da budu od stakla. Odaberite tri iste ili različite i u svaku stavite po jedan svež cvet suncokreta. Zbog svoje velike cvetne krune izgledaće elegantno i dekorativno. Poređajte flaše jednu do druge na sims od prozora, policu ili sto za ručavanje.

Suncokreti – Simbol letnjih radosti

Ukratko, suncokreti su prelepi letnji cvetovi koji nas podsećaju na radost i toplotu. Njihova vesela i svetla pojava donosi osmeh na lica i raduje srca svih koji ih gaje i uživaju u njihovoj lepoti. Ako želite uneti letnju vedrinu u svoj dom ili pokloniti nekome poseban cvetni dar, suncokreti su uvek pravi izbor.

 

Korpa

placanje
placanje placanje
placanje
placanjeplacanjeplacanje

Ulogujte se