Polje suncokreta

Nema bolje vrste cveće o kojoj možemo pričati u ovim vrelim letnjim danima od suncokreta. Čak i njihovo ime govori o tome kada cvetaju i kakve im vremenske prilike pogoduju. Oni vole užarene julske dane ponosno okrećući se prema našoj najsjajnijoj zvezdi, tzv. okret ka suncu. Možete primetiti hektare i hektare zemlje prekrivene ovim žutim lepoticama, naročito ako se nađete u Vojvodini.
Čak i najpoznatija slika holandskog umetnika Vinsenta Van Goga nosi upravo ime i motiv ovog cveta.

Upravo zbog​ svog jedinstvenog oblika krunice cveta, a opet zbog upadljive žute boje latica, motiv suncokreta je veoma zastupljen u kućnom dekoru, kako enterijeru tako i eksterijeru. U kućnom ambijentu može se primeniti gotovo na sve, od ukrasa zidova do tanjira i posuđa sa motivima suncokreta, satova, korpica, čiviluka pa sve do tekstila kao što su posteljina, peškiri, stolnjaci…

Izdvojili smo za vas nekoliko zanimljivih i lako primenljivih ideja.

Ukrasi za dnevnu ili spavaću sobu

Potreban Vam je beli deblji karton (veće površine), beli konac ili struna, silikon-lepak, razne vrste tkanina žute i braon boje.
Isecite tkanine na sitne trake, od žute tkanine pravimo latice, braon koristimo za unutrašnjost cveta. Možete iskoristiti stare krpe, garderobu, posteljinu… Na belom kartonu nacrtajte konture cveta suncokreta, zatim ga iskrojite. Na isrctane delove lepite parčiće tkanina jedno do drugog. Za latice malo više naberite/nagužvajte tkaninu, dok sredinu (braon deo) ostavite malo tanjom i ravnijom. Možete napraviti nekoliko manjih cvetova ili jedan veliki koji će to potom zakačiti da visi (pomoću strune) ili prikačiti na zid. Isti postupak možete primeniti koristeći dugmiće različitih veličina i oblika umesto tkanine.

Lako možete napraviti i dekorativni jastuk u obliku suncokreta. Na okrugli jastuk tamne- braonkaste boje našijite, u krug, latice improvizovane od žute i zelene tkanine. Zelena boja će simbolizovati stabljiku i listove.

Suncokreti na terasi ili balkonu

Reč je o jednogodišnjoj biljci koju možete posaditi u romantične saksije i krasiće vam terase i balkone tokom celog leta. Već smo rekli da voli sunce i da mu toplota pogoduju. Zalivanje povremeno.

Ako pričamo o rezanom cveću, predlažemo držanje u flašicama. To mogu biti flaše od popijenog pića, zimnice, ukrasne flaše. Bitno je da budu od stakla. Odaberite tri iste ili različite i u svaku stavite po jedan svež cvet suncokreta. Zbog svoje velike cvetne krune izgledaće elegantno i dekorativno. Poređajte flaše jednu do druge na sims od prozora, policu ili sto za ručavanje.

 

Korpa

Ulogujte se

Na vrh stranice