Pašira

Zbog toga što je zovemo “drvo novca” idealan je poklon za poslovne ljude i mladence.

Prirodno stanište pašire je Centralna Amerika gde može da dostigne visinu od 17 m. U kućnim uslovima ona može da poraste do 2 m.

Opis biljke
Stablo čini više manjih isprepletanih u jedno u obliku pletenice. Listovi su grupisani po 5 na jednoj lisnoj dršci. Voli svetla mesta ali ne i direktno sunce, koje može izazvati opekotine na listovima. Možete je orezivati da bi dobili željenu formu. Poprilično je otporna biljka na sve kućne uslove alit reba voditi računa da se ne prezaliva. Najbolje je staviti prst u zemlju pre zalivanja, ako je suva, onda je zaliti. Voli lagan supstrat, lako propustljiv, pa mu se može dodati pesak da se postigne taj efekat.

Prema predanju ovo je još jedna feng-shui biljka (zbog karakteristika 5 velikih listova, koji simbolizuju 5 elemenata: metal, drvo, vodu, vatru, zemlju) koja ima sposobnost da nadomesti ili aktivira elemente koji nedostaju u prostoru.
Inače priča o ovoj biljci potiče sa Tajvana. O jednom farmeru koji je ceo život teško i naporno radio, ali nikada nije bio bogat. Otišao je jednog dana u polje i pronašao ovu neobičnu biljku, pomislio je kako je Bog čuo njegove molitve i dao mu priliku da se obogati. Odneo je kući, shvatio da je jednostavna za održavanje i razmnožavanje pa je počeo da je proizvodi. Ubrzo je potražnja za njom porasla, pa se tako farmer obogatio, a ona dobila ime “drvo novca”.

Korpa

placanje
placanje placanje
placanje
placanjeplacanjeplacanje

Ulogujte se