lavanda

Neodoljiva gospodarica Mediterana

Pripada porodici Lamiaceae, krasi je izuzetno prijatan miris koji je dugotrajan, zbog čega se sve češće koristi u domaćinstvu.

Opis biljke
Rastom je, nizak žbun, 50-80 cm, listovi su linearno-šiljasti, sedeći (bez drške), naspramni. Cvetovi su sitni, raspoređeni u klasastu cvast, jarko ljubičaste boje.
S obzirom na to da sprečava razmnožavanje mikroorganizama (snažan je antiseptik), od ove biljke pripremaju se i obloge koje ublažavaju opekotine i rane jer podstiču obnavljanje tkiva. Etarsko ulje lavande je idealna prva pomoć jer deluje i dezinfikuje kao alkohol, ali ne peče. Poput drugog lekovitog bilja i lavanda daje bolje rezultate ako se pomeša sa kamilicom, ruzmarinom ili žalfijom, jer ove biljke pojačavaju njeno dejstvo.
Kada je o lekovitim osobinama reč, lavanda blagotvorno deluje na želudac i matericu, smanjuje nadimanje, pospešuje izlučivanje mokraće i uređuje menstrualni ciklus, a pokazala se i kao pravi prijatelj kože jer daje dobre rezultate u borbi protiv akni, masne kože, dermatitisa, psorijaze, ekcema i atletskog stopala. Lavanda se koristi i protiv alergija, astme, bronhitisa, zapaljenja grla, infekcija usne duplje, kašlja, upala sinusa, konjunktivitisa, migrene, glavobolja, opekotina, posekotina, uznemirenosti, depresija, stresa, hipertenzije, bola u uvu, neprijatnog zadaha i teškoća s varenjem.
Održavanje
Zemljište bi trebalo da sadrži krečnjak, da je relativno propusno i da nije previše bogato hranljivim materijama. Ukoliko je zemljište glinovito, u njega dodajte pesak, piljevinu ili sitan šljunak da biste sprečili zadržavanje suvišne vlage. Lavanda voli direktno sunce. Ona se takođe, treba orezivati i to u kasno proleće, tako što se skrati za trećinu.Posle precvetavanja obavezno se uklanjaju preostale cvetne drške.
Ukoliko Lavandu gajite u saksiji, preko zime je treba staviti u podrum npr. ili na neko drugo zaštićeno mesto i povremeno je zalivati.
Ako je zasađena u dvorištu, preko zime je prekrite iglicama bora, tako je štitite od mraza i zimskog sunca.

Korpa

placanje
placanje placanje
placanje
placanjeplacanjeplacanje

Ulogujte se