Hortenzija

Hortenzija je popularna biljka koja se često uzgaja za ukrašavanje domova, naročito vrsta Hydrangea macrophylla. Potiče iz Japana, ali je preneta u Evropu 1790. godine. Neki je svrstavaju u porodicu Hydrangeaceae, dok drugi veruju da pripada porodici kamenika (Caxifagaceae). 

Cvetovi hortenzije su jedinstveni i čarobni. Većina cvetova je sterilna i ne proizvodi seme, ali formira razbarušene loptice koje su veoma privlačne. Prirodno su ružičasti, ali zanimljivo je da mogu promeniti boju u plavo ako se biljka zaliva sa aluminijum sulfatom. Međutim, ako se prestane sa zalivanjem aluminijum sulfatom, cvetovi će vratiti svoju originalnu ružičastu boju. Takođe postoje i varijeteti sa potpuno belim cvetovima, među kojima se ističu “Lace Cap” varijeteti sa spljoštenim cvetnim grupama; spoljašnji cvetovi su otvoreni dok su unutrašnji još uvek u pupoljku, što biljci daje čipkast izgled.

Hortenzija je prilično otporna biljka, ali ima tendenciju da brzo vene ako nema dovoljno vode. Čim se zalije, oporavlja se brzo, ali nije preporučljivo često je ostavljati suvu jer to može iscrpeti biljku i dovesti do njenog sušenja. 

Iako je hortenzija biljka koja je u kući ograničenog trajanja, ukoliko se tokom perioda mirovanja čuva na hladnom mestu u saksiji, cvetaće i naredne godine. Hortenzije se obično prodaju u pupoljku, ali je moguće naslutiti boju čak i tada. Mogu se posaditi u vrtu ili u saksiji, i često se koriste kao rezani cvet za dekoraciju.

Hortenzija u saksiji – Kako da stvorite predivan ukras za svoj dom

Hortenzija je jedno od najlepših cveća koje možete dodati u svoju kolekciju. Ova raskošna biljka pruža čaroliju i boju svakom prostoru, a posebno dolazi do izražaja kada se gaji u saksiji. Nazivaju je kraljicom bašte, a bilo da je postavite na terasu, balkon ili unutrašnji prostor, obezbediće predivan prizor. Njena lepota će sigurno privući pažnju i dodati notu elegancije svakom okruženju u kojem se nalazi.

Saveti za uzgajanje

Ako želite da se divite lepoti hortenzije u saksiji, evo nekoliko korisnih saveta za njen uzgoj:

  1. Odabir prave saksije: Bitno je odabrati saksiju sa drenažnom rupom na dnu, jer hortenzija preferira dobro drenirano tlo. Pored toga, saksija treba da bude dovoljno prostrana kako bi biljka imala dovoljno mesta za rast.
  2. Pravilno zalivanje: Hortenzija preferira vlažno tlo, ali je važno izbeći prekomerno zalivanje koje može uzrokovati truljenje korena. Redovno proveravajte vlažnost zemlje prstom i zalivajte biljku kada je površinski sloj zemlje suv.
  3. Odabir idealnog mesta: Hortenzija najbolje uspeva na polusenovitim ili senovitim mestima, gde je zaštićena od direktnih sunčevih zraka. Postavite saksiju na terasu, balkon ili u unutrašnjem prostoru gde će biljka dobiti dovoljno svetlosti, ali bez izlaganja jakom suncu.
  4. Prihrana i održavanje: Redovno prihranjivanje hortenzije sa đubrivom za cveće može potpomoći njen rast i cvetanje. Takođe, redovno uklanjajte uvele cvetove kako biste podstakli biljku na proizvodnju novih cvetova i održali njen estetski izgled.

Karakteristike i nega hortenzija

Veličina:

Hortenzija kao saksijska biljka može da naraste do 60 cm u visinu i širinu. Međutim, kada se posadi u vrtu, ima potencijal da naraste i preko 1 metar u obe dimenzije. Brzina rasta varira u zavisnosti od uslova u kojima se biljka nalazi, kao što su kvalitet zemljišta, dostupnost vode i sunčeve svetlosti. Osim toga, pravilno đubrenje i orezivanje mogu pozitivno uticati na rast i razvoj biljke, omogućavajući joj da dostigne svoj puni potencijal.

Rast:

Reznice uzete tokom proleća ili leta mogu procvetati već sledeće godine. Proces razmnožavanja je efikasan način da se poveća broj biljaka, a pritom i da se očuva originalna genetika matične biljke.

Za najbolje rezultate, preporučuje se da se reznice uzimaju rano u proleće i postave u dobro dreniranu zemlju bogatu hranljivim materijama. Pravilna nega, uključujući redovno zalivanje i zaštita od štetočina i bolesti, povećaće šanse za uspešno ukorenjivanje i rast hortenzije. Sa vremenom, pravilnim orezivanjem možete oblikovati biljku i podstaći njen bujniji rast i cvetanje.

Doba cvetanja:

Hortenzija cveta rano u aprilu pa sve do početka juna kada je u zatvorenom prostoru, dok u vrtu cvetanje traje od juna do avgusta. Period cvetanja se može razlikovati u zavisnosti od lokalnih klimatskih uslova, ali i nege koja joj se pruža, što uključuje redovno zalivanje, đubrenje i zaštitu od štetočina i bolesti. Osim toga, orezivanje nakon prvog talasa cvetanja može podstaći hortenziju da ponovo procveta, produžavajući tako period u kojem ćete uživati u njenim lepim cvetovima.

Miris:

Hortenzija je biljka koja ne poseduje miris. Ovo je važno napomenuti za one koji su osetljivi na jake mirise ili imaju određene alergije. Bezmirisnost čini hortenziju prikladnom biljkom za zatvorene prostore gde je miris važan faktor za ugodnu atmosferu.

Svetlo:

Biljci je potrebno obilje svetla kako bi se izbeglo da lišće požuti. Iako je svetlost važna za zdrav rast hortenzije, direktna izloženost suncu može biti štetna i dovesti do njenog sušenja. Preporučljivo je postaviti je na svetlom mestu, ali bez direktnog sunčevog svetla, kako bi se omogućio optimalan rast i zdrav izgled.

Tempertatura i zalivanje:

Za vreme perioda cvetanja, hortenziji je potrebna standardna sobna temperatura. Tokom zimskog perioda mirovanja, temperatura okoline treba da bude smanjena na 7°C. Počevši od februara, kako ulazi u fazu rasta, temperatura se treba postepeno povećavati na 13°C, dok u zatvorenim prostorima tokom leta temperatura ne bi trebalo da prelazi 18°C.

Pravilno zalivanje je ključno za zdrav rast i cvetanje biljke. U zatvorenim prostorima, ako hortenzija pokazuje znake uvenuća, preporučuje se da se svakog do svakog drugog dana uroni u posudu sa vodom na oko 10 minuta. Tokom perioda mirovanja, zalivanje treba drastično smanjiti, pa se biljka zaliva otprilike svakih 10 dana, održavajući je suvom.

Posebnu pažnju treba obratiti na plave varijetete biljke, koje zahtevaju zalivanje vodom koja ne sadrži kamenac, kako bi se očuvala njihova jedinstvena boja i zdrav rast.

Vazduh i vlažnost vazduha:

Pravilna vlažnost vazduha je esencijalna za zdrav rast i cvetanje biljke, posebno kada razvija mlade izdanke. Preporučuje se svakodnevno prskanje biljke kako bi se održala odgovarajuća vlažnost. Kada hortenzija cveta u zatvorenim prostorima, može privremeno podneti različite uslove prostora. Ipak, za optimalne rezultate, poželjno je održavati konstantnu vlažnost vazduha i izbegavati ekstremne temperaturne promene ili propuhe vazduha, kako bi se osiguralo da biljka ostane zdrava i nastavi sa procesom cvetanja.

Presađivanje i orezivanje:

Nakon završetka perioda cvetanja, biljka se mora presaditi u zemlju koja je dobro oceđena. Iako hortenzija preferira vlažnu sredinu, zemlja ne sme biti konstantno mokra. Za veće biljke koje se uzgajaju u saksijama, preporučljivo je redovno menjati površinski sloj zemlje kako bi se obezbedili neophodni hranljivi sastojci.

Orezivanje je takođe ključni deo nege, bez obzira da li se biljka uzgaja u saksiji ili vrtu. Nakon cvetanja, novi izdanci se orezuju na dva para listova. Mladi izdanci su lako prepoznatljivi po svojoj zelenoj i pegavoj boji, dok su stari izdanci drvenasti.

Razmnožavanje:

Za razmnožavanje se mogu koristiti gornji delovi orezanih izdanaka, dužine oko 10-15 cm. Ovi delovi se zatim stavljaju u oštar pesak pomešan sa malo treseta. Supstrat treba održavati vlažnim na temperaturi od 13-16°C, što će omogućiti uspešno ukorenjivanje i rast novih biljaka.

Životni vek i biljke pratilice:

Hortenzija u saksiji može živeti 3-4 godine, što je prilično dug period. Međutim, u vrtu su biljke dugotrajnije. Preporučuje se uzastopno odgajanje niza mladih biljaka kako bi se održala kontinuirana lepota vrta. Iako hortenzije izgledaju najbolje kada se uzgajaju zasebno, mogu se kombinovati sa zelenim biljkama kao privremeni šareni ukras u prostoru. Hortenzija je prelepa cvetna biljka koja svojim šarenim cvetovima donosi radost i lepotu svakom prostoru u kojem se nalazi. Odabir prave sorte hortenzije i pružanje pravilne nege garantuje obilje cvetova i dugotrajnu lepotu koja će unaprediti svaki prostor.

Korpa

placanje
placanje placanje
placanje
placanjeplacanjeplacanje

Ulogujte se