Aranžiranje obnog cveća

Sobne biljke oplemenjuju dom, naročito dnevni boravak. Njihovo gajanje nije preterano zahtevno, a daju osećaj topline u svakoj kući. Evo nekoliko predloga kako da ukombinujete sobno cveće sa ukrasima i dekoracijom koju svako od nas ima u stanu.

Predlog broj 1. Drvena gajbica

Ovaj trend je sve prisutniji, kako kod nas tako i u svetu. Reč je o drvenim gajbicama koje mogu biti prirodne boje (boja drveta) ili raznih drugih dekorativnih boja. Koriste se kao stočići, police za knjige, kutija za časopise, primene su različite. Mi predlažemo da ih postavite blizu prozora i u njih poslažete vaše saksije biljaka. Dobićete pravu malu džunglu na jednom mestu. Savet je da gajbica bude boje drveta, uz zelene liske vašeg bilja dobićete safari izgled.
Ovakve neobične komade nameštaja možete kupiti/naručiti ili ih sami napraviti od daščica.
Enterijer: odlično se uklapa uz rustično uređene sobe, kao i uz minimalizam gde preovlađuju svetle boje.
Biljke: Razne vrste palmi, Dracena,…

Aranžiranje cveća u gajbice

Predlog broj 2. Viseći vrt

Kada je reć o ovakvoj vrsti aranžiranja izbor je zaista veliki, kako materijala tako i konstrukcije, izgleda, veličina… Možete kombinovati, na primer drvo sa limenim ili pvc saksijama. Potrebne su vam tri (ili više) daski koje ćete ošmirglati, prelakirati a zatim pričvrstitii na željeno mesto (zid). Na njih ćete naizmenično kačiti saksije sa cvećem, savet je da saksije budu od laganih materijala. Pored cveća možete zakačiti i ostale dekorativne predmete, razne ukrase i drage sitnice.
Još jedna od praktičnih ideja jeste kačenje saksija pomoću magneta. Na zid se pričvrsti ploča(limena, metalna) a zatim se na nju kače saksije sa magnetima u sebi. Da bi ceo koncept bio još zanimljiviji, ploče mogu biti raznih oblika,mogu biti slova, reči i slično. Pogledajte fotografije dole za još predloga.
Biljke: razne puzavice, biljke koju imaju kaskadni oblik, kaktusi, aloe vera,…

 

Predlog broj 3. Pletene korpice

Pletene korpe nisu novina, one se koriste u uređenju doma od davnina. Sada su ponovo u modi. Izaberite korpe različitih veličina, trudite se da se držite prirodnih boja i materijala. Mogu biti korpe sa ručkama ili bez njih. Kada vam dosadi originalna boja ili promenite nameštaj u stanu, možete ih vrlo lako prefarbati i opet koristiti.
Enterijer: preovlađuju tradicionalni stilovi;
Biljke: kalanhoja, svo bilje koje veći deo godine provede u cvetu;

Predlog broj 4. Aluminijumske kofice

Reč je o trendu koji nam dolazi iz hladnih skandinavskih zemalja. Proizvođači nameštaja poput Ikea-e ih već uveliko primenjuju. Sada su aktuelne čitave serije takvog namešta – ormarići, komode, police, stolovi i stolice; Kako to da primenimo na naše saksije?! Evo ideje – metalne (alu) kofe ili kantice, najviše podsećaju na one kofice koje se koriste za externo baštovanstvo ili preradu mleka. Sa biljkama u njima izgledaće neodoljivo.Enterijer: idealno je za kuhinjske i trpezarijske delove;
Biljke: aromatično bilje poput nane, ruzmarina, peršuna i slično,…

Predlog broj 5. Izložba fotografija

Uradite par omiljenih fotografija, mogu biti Vaše lične, Vaše porodice, sa nekog putovanja ili prosto fotografije koje se Vama dopadaju. Izbegnite konvencionalne ramove, slike i kolaže – budite kreativni i postavite malu izložbu fotografija zajedno sa sobnim biljem. Jednostavno je, uzmite tanak kanap, obmotajte ga redom oko svake saksije a zatim drvenim ukrasnim štipaljkicama kačite fotografije. Možete i poređati saksije u niz a zatim iznad njih zateći kanap i na njega prikačiti fotografije. Da bude još kreativnije, između slika možete ubaciti drveno srce ili neki drugi ukras koji će dodatno oplemeniti ovu malu izložbu. Dodatni savet: uradite male polaroid fotografije (ako ne znate gde da ih uradite, pišite nam za preporuku);

Predlog broj 6. Jutani džakovi

Svi smo nekad bili u dodiru sa jutom, znate one veelike džakove za kafu? E pa dragi naši to je juta i vraća se u naše živote na velika vrata. Potpuni je trend kako u eksterijeru tako i u uređenju enterijera doma. Veoma je rasprostranjena u dekoraciji venčanja.
Naš predlog je da sobno bilje obučemo u ove rustične tonove. Kako to da uradimo, upravo od tih đzakova možemo skrojiti mašne i manje džakove u koje ćemo kasnije ubaciti naše saksije. Ukoliko nemate džakove, juta se može kupiti na metar vrlo povoljno (pišite nam za smernice gde i kako). Pogledajte sliku br. 6.
Enterijer: Rustični detalji, puno drveta, svetle prostorije;
Biljke: Zamija, Lavanda, Juka;

Korpa

placanje
placanje placanje
placanje
placanjeplacanjeplacanje

Ulogujte se