Sanseveria_

Biljke definitivno oplemenjuju životni prostor. Veoma često nije lako naći pravo mesto za njih. Dok jedna vrsta voli direktne sunčeve zrake, druga ipak više voli senku. Sve ovo je teško za kombinovati pa je zbog toga najbolje izabrati sobno cveće lako za održavanje u skoro svim uslovima.

Dajemo vam predloge za 5 biljaka koje se lako gaje u kućnim uslovima.

Paprati

Paprat

Ova dekorativna vrsta se kod nas uzgaja uglavnom u kućnim uslovima. S obzirom da potiče iz tropskih šuma, potrebno joj je obezbediti dosta vlage u toku dana. Dovoljno je da je dnevno dva – tri puta prskate finim raspršivačem u kojem je mlaka voda. Voli obilnije zalevanje ali ne i vodu u tanjiriću. Paprat ne voli direktnu svetlost, pa je potrebno da joj nađete mesto u nekom poluosvetljenom ćošku. Nije potrebno presađivati je svake godine.

Japansko drvo

Japansko drvo-Krasula

Biljka koju srećete u skoro svim domovima, a poznata je i pod nazivom drvo novca, krasula, dolar drvo skoro sigurno spada u sobno cveće lako za održavanje. Japansko drvo je sukulentna biljka koja može narasti i do 3m, cveta belim sitnim cvetovima preko zime. Zahteva fazu mirovanja od oktobra do aprila i tada je potrebno zalevati je sa što manje vode. Japansko drvo ne podnosi temperature ispod 0 stepeni,a biljci nije potrebno presađivanje svake godine.

Sanseverija

Sanseveria

Sobna biljka poreklom iz Afrike i Indije, ima dugačke listove smeštene u rozetu, sabljastog izgleda. Poznata je i pod nazivom indijansko pero. Sanseverija voli mračnija mesta i tada nema tako izražene šare po listovima. Biljka ne voli previše vode i sasvim je dovoljno da je zalijete jednom nedeljno. Prija joj suv vazduh u stanu i povremeno brisanje listova vlažnom krpom. Presađujete je kad joj saksija postane mala, i to radite uvek u proleće. U novu zemlju dodajte i malo peska.

Filodendron

Filadendron-monstera

Ova možda najpoznatija kućna biljka ima samo jednu manu a to je prostor, jer može narasti i do 3m. Postoji nekoliko vrsta i svima je zajedničko da vole tamnija mesta u prostoriji ali ne previše mračna jer tada neće napredovati. Direktni sunčevi zraci prže listove i dolazi do sušenja biljke. Filodendron spade u sobno cveće lako za održavanje i nije ga potrebno leti iznositi napolje. Osim stalnog zalivanja i brige o tome da zemlja mora biti vlažna, redovno brišite njegove listove mokrom krpom i špricajte listove mlakom vodom. S obzirom da je ova biljka puzavica potrebno je na vreme joj obezbediti oslonac. Mlađe biljke je potrebno presađivati u proleće svake godine. Kod starijih je dovoljno promeniti samo gornji sloj stare zemlje novom.

Vodena palma

Vodena palma

Biljka tropskog izgleda, laka za održavanje i može da naraste i do 80 cm u visinu. Zahteva dosta vlage kako bi pravilno napredovala. Ne voli direktno sunce već hladovinu. U stanu je držite dalje od izvora toplote. Brzo napreduje i za kratko vreme će dostići određenu visinu. Presađujte je samo kad za to imate potrebe. Uvek joj promenite samo za broj veću saksiju, a tek kad je popuni opet je presadite. Biljku možete leti gajiti i napolju.

Gajite cveće jer će vas učiniti srećnim.

Jedna Indijska poslovica kaže : “Ako hoćeš da budeš srećan jedan dan – napij se. Ako hoćeš da budeš srećan nedelju dana – oženi se. Ako hoćeš da budeš srećan celog života – gaji cveće.“

Pored opisanih sobnih vrsta cveća lakih za uzgoj, postoji još biljaka koje biste mogli uzgajati u kućnim uslovima, a koje nisu preterano zahtevne. Koje su to vrste, kako se održavaju i gde ih možete naći pogledajte našu sekciju sobno cveće.

Korpa

placanje
placanje placanje
placanje
placanjeplacanjeplacanje

Ulogujte se