Vrlo često se dešava da cveće počne da se suši, da „obesi“ listove, ili da listovi počnu da opadaju, a nema vidljivih razloga za tu pojavu. Mislite da je uzrok tome nedostatak vode, pa biljku nepotrebno zalivate. Upravo je suprotno. Biljke najčešće stradaju od viška vode, pogotovo ako ih zalivate vodom iz vodovoda bez prethodne pripreme. Potrebe biljaka za vodom su vrlo različite i zavise od nekoliko faktora, a to su vrsta biljke, uslovi uzgoja pojedine vrste biljaka, veličine i materijala od kojih su napravljene saksije za vaše biljke.

Kišnica najbolja za zalivanje

Idealno bi bilo da vaše biljke zalivate kišnicom. Zato, ispod oluka stavite neku veću posudu, pa čekajte da padne kiša i „uhvatite“ kišnicu, vaše biljke će vam biti zahvalne i pokazaće se u pravom svetlu. Ukoliko niste u mogućnosti da cveće zalivate kišnicom, onda vodu iz vodovoda morate pripremiti za zalivanje. Nemojte nikada direktno iz česme da zalivate cveće, neka vam voda odstoji bar 24 časa. Tako će voda postići sobnu temperaturu, a hlor će već nakon nekoliko sati nestati iz vode. U vodi ima mnogo krečnjaka pa bi je na neki način trebalo omekšati. Najbolje je prokuvati vodu iz vodovoda ali za to najčešće nemamo vremena. Dodajte malo limuna u odstajalu vodu ili malo veštačkog đubriva,to će imati dobar efekat na vaše biljke. Zalivanje hladnom vodom čak i zimi škodi biljkama.

Suva zemlja?

Vrlo često se dešava da površina zemlje u saksiji bude suva, naročito u letnjim mesecima. To ne mora značiti da biljka nema vode i tu najčešće pravimo grešku. Ne proverimo da li je zemlja dovoljno vlažna pa stalno dodajemo nove količine vode, što dovodi do žutila listova, odnosno hloroze, usled velike količine vode zasićene hlorom i krečnjakom. Povremeno u vodu za zalivanje možete dodati malo šećera, mleka, piva pa čak i sukrvicu od odmrznutog mesa. Sve će to dobro činiti vašem cveću.

Ako vam se desi da zbog nečega biljka počne da vam se suši, ostavite je preko noći u kadi sa vodom da zemlja dobro upije vodu. Znaćete da je dovoljno kada zemlja prestane da ispušta mehuriće vazduha.

Koje doba dana je najbolje za zalivanje cveća?

Vrlo je važno doba dana kada zalivate cveće. Leti su velike vrućine, pa bi najbolje bilo da to radite ujutro kada je zemlja hladna, da ne biste šokirali biljku. Ukoliko ima potrebe da zalijete biljku i uveče, sačekajte da zađe sunce, da bi se zemlja malo prohladila i nikako ne zalivajte hladnom vodom. Zimi je zalivanje najbolje obaviti ujutro da bi se u toku dana zemlja malo prosušila.

Pojedine biljke potrebno je redovno prskati da bi očuvale svežinu, naročito zimi kada se greje i kada suv vazduh iscrpljuje biljke. Neke biljke i leti treba osvežavati, kao što su tropske biljke koje vole mnogo vlage. I kaktuse treba prskati, jer je letnji period u njihovoj prapostojbini period kiša. Prskanje treba obaviti pre podne dok još nisu velike vrućine. Iskoristite svaku letnju kišu i iznesite biljke napolje. Biljke u cvetanju nemojte prskati da ne oštetite cvet. Pojedine biljke ne smemo prskati jer im listovi dobiju mrlje kao plamenjača pa izgledaju ružno i neugledno.

Zalivanje u toku godišnjeg odmora

Problem može nastati u vreme godišnjih odmora kada na duže vreme odlazimo iz stana. Neophodno je biljkama obezbediti dovoljno vlage da nas ne bi zatekao ružan prizor kada se vratimo sa odmora. Biljke možemo poređati u kadu i nasuti malo vode da bi imale dovoljno vlage. Još ako imate osunčani prozor u kupatilu, eto idealne situacije za vaše cveće. Možete površinu zemlje prekriti vlažnom mahovinom i ako ste prethodno dobro zalili cveće, to može biti rešenje za duži period.

Ipak , najbolje je ostaviti komšiji ključ od stana i otići mirno na put.

Korpa

placanje
placanje placanje
placanje
placanjeplacanjeplacanje

Ulogujte se