Difenbahija

lat. Dieffenbachia amoena

Difenbahija je biljka sa tropskim poreklom koja vodi svoje korene iz sunčanih predela Meksika, a postala je omiljeni stanovnik mnogih dnevnih soba širom sveta. Ova zeljasta biljka sa uspravnim stablom i prelepim zeleno-belim listovima pripada porodici Aracea. Svoje ime je dobila po bečkom baštovanu i odlikuje se ne samo svojim dekorativnim izgledom, već i nekim specifičnim zahtevima za negu. Međutim, oprez je neophodan jer su njeni listovi otrovni, posebno za decu i kućne ljubimce.

Osunčana, ali ne previše

Difenbahiji je potrebno svetlo, ali ne i direktna sunčeva svetlost. Idealne pozicije za ovu biljku su istočni ili severni delovi vašeg doma. Variranje u šarama na listovima može ukazivati na potrebu za malo više svetlosti. Previše direktnog sunčevog svetla može uzrokovati opekotine na listovima, dok će nedostatak svetla rezultirati manjim i manje šarenim listovima.

Nekoliko saveta za zalivanje difenbahije

Pravilno zalivanje je ključno za zdravlje vaše difenbahije. Biljka treba da se zaliva umereno i tek kada se površinski sloj zemlje osuši. Zimi je potrebno smanjiti učestalost zalivanja, budući da biljka ulazi u fazu mirovanja. Pripazite da višak vode ne ostane u podlošku ili saksiji, jer to može dovesti do truljenja korena i pojave žutih listova.

Kako postići optimalnu vlažnost?

Difenbahija preferira visoku vlažnost vazduha, koja je slična njenom prirodnom tropskom staništu. Možete koristiti ovlaživače vazduha, staviti biljku blizu drugih biljaka koje isparavaju vodu ili je svakodnevno prskati vodom. Saksiju možete postaviti i na tanjir sa vlažnim kamenčićima da biste podigli nivo vlažnosti.

Prehrana i presađivanje su ključni za rast difenbahije!

Proljeće i leto su idealni meseci za prehranu, odnosno đubrenje difenbahije. Botaničari preporučuju da se koristi tečno đubrivo koje sadrži esencijalne minerale poput azot, fosfora i kalijuma. Prehranjivanje bi trebalo prekinuti u kasnu jesen jer biljka ulazi u fazu mirovanja.

Kada je vaša biljka prerasla saksiju, preporučuje se da sačekate proleće kao najbolji period godine za presađivanje. Biljku izvadite i očistite korenje od zemlje, proverite da li je korenje zdravo i plebacite je u novu saksiju. Uzmite veću saksiju sa odgovarajućom drenažom i koristite rastresitu, propusnu zemlju. Nakon presađivanje je obavezno dobro zaliti biljku kako bi se koren oporavio što pre.

Razmnožavanje za dodir tropskih predela Meksika

Mnogi su zaljubljeni u ovu sobnu biljku i imaju i po nekoliko primeraka difenbahije u svom domu. Kako bi ste i vi stvorili atmosferu tropskih predela odakle potiče difenbahija, možete razmnožiti vašu mezimicu.

Najefikasniji način razmnožavanja je uzimanje reznica, koje bi trebalo da se iseku iznad starog lisnog čvora. Idealna reznica bi trebalo da ima tri ili četiri lista. Nakon što je odsečena, reznica se ostavlja nekoliko dana da se osuši, nakon čega se sadi u mešavinu vlažne zemlje i peska. Temperatura prilikom sadnje bi trebala da bude između 21 i 24. stepena Celzijusa. Kao alternativa, reznice možete prvo ukoreniti u vodi, a tek potom presaditi u odgovarajući kompost.

Još jedna od često upotrebljenih metoda za razmnožavanje difenbahije uključuje odsecanje dela stabljike. Segment koji se seče bi trebalo da bude dug oko 8 centimetara i da ima najmanje tri ili četiri stara lisna čvora. Veoma je važno dezinfikovati donji deo reznice pre sadnje,a zatim se sadi deo reznice koji je bio bliže donjem delu matične biljke.

Ono što je važno napomenuti, je da kada odsecate stabljiku difenbahije, biće vam primetno da iz nje izlazi sok. Ovaj sok je otrovan i može izazvati iritacije na koži zbog čega se preporučuje korišćenje rukavica tokom celog procesa.

Difenbahija je pravi izbor za one koji žele uneti dašak tropske atmosfere u svoj životni prostor. Iako je relativno laka za održavanje, pružanje optimalnih uslova za njen rast i razvoj će je učiniti još zadovoljnijom i zdravijom. Ovo je biljka koja nudi mnogo više od lepog izgleda, čineći vaš dom ujedno zanimljivim i elegantnim.

Korpa

placanje
placanje placanje
placanje
placanjeplacanjeplacanje

Ulogujte se