Bidermajer1

Buket cveća koji mlada nosi na dan svog venčanja nazivamo bidermajer. Ovaj običaj seže još iz antičkog doba, kada su devojke i žene nosile vence od poljskog cveća i aromatičnih trava kako bi simbolizovali plodnost i zdravlje. Cveće se nosilo i na glavi u obliku venca, a i u rukama kao mali buketić. Još u ta davna vremena su za najlepši ukras koji žena može da nosi smatrani sveže ubrani cvetovi različitih boja. Ta simbolika je ostala i do danas, mada je paleta mogućih ukrasa sada prilično bogatija nego onda ali bez obzira, niti jedan veštački detalj ne može da se poredi sa lepotom i nežnošću ljupkog cveta.

Bidermajer4

Ovakav oblik bidermajera koji danas viđamo, nastao je negde u srednjem veku, periodu velikih bolesti koje su desetkovale narod u svim krajevima, i dodavane su lekovite biljke prevashodno kao zaštita od zlih duhova i opakih bolesti. Već u devetnaestom veku, bidermajer postaje ovako kitnjast i ukrašen kakvog ga danas vidimo. Običaj je bio da se cvetići zadenu i na samoj haljini gde god je bilo mesta za to. Iz praktičnih razloga, već u dvadesetom veku, ovaj običaj je ograničen na jedan raskošan buket koji se nosi u ruci tokom celog dana. Polako je postajala stvar prestiža imati što jednostavniji a ujedno skladan i neobičan bidermajer i tu su svoje mesto našle i profesionalne cvećare. Odjedanput nije više bilo dovoljno aranžirati u kućnoj radinosti bidermajer od cveća koje se moglo naći u bašti ispred kuće. Ne, počelo je utrkivanje u korišćenju egzotičnih cvetova, raznolikh boja i interesantnih oblika. U toku jednog vremena, ekspanzijom veštačkih materijala i svetskim oduševljivanjem njima, bili su popularni bidermajeri od plastičnog veštačkog cveća. Kao i svako pomodarstvo, ni ovaj trend nije zaživeo. Ono što je ostalo do danas je obavezno prirodno cveće sa eventualnim dodacima i ukrasima u vidu kristala, bisera, papira…

Bidermajer2

Bidermajer je neizostavni deo svake mlade. Ono o čemu se posebo vodi računa je da se slaže sa venčanicom koja je odabrana za taj dan. Ako postoji još neki detalj na haljini osim bele, obavezno se ta boja kombinuje sa cvetovima bidermajera. Danas se smatra neukusnim kada je buket preglomazan i naglašeno raskošan. Ono što je dobitna kombinacija, a i iz praktičnih razloga preporučljivo, je svedena veličina koja će svojim skladom upotpuniti izgled mlade a nikako preuzeti dominantnu ulogu u celokupnoj pojavi. Omiljen cvet u ovom slučaju je ruža. Bilo da je vatreno crvene ili nežno bele boje, ruža je uvek rado viđen gost u buketićima. Ako niste sigurni šta je ono što u potpunosti želite, uvek je dobro konsultovati cvećara kako ne bi izabrali nešto sa negativnom simbolikom ili kojekakvu lošu kombinaciju cvetova. Danas razlikujemo više modela bidermajera i oni mogu biti: kružni, okrugli, klasični, kompozitni, kaskadni (padajući), vezani u snop, loptasti ili pak lepeza buket. I još o jednoj stvari treba voditi računa, kako se bidermajer baca preko glave nakon razmene zaveta, budite sigurni da će vaš buket izdržati i ovu tradicionalnu proveru jer se smatra lošom srećom ako se raspadne prilikom bacanja ili hvatanja.

Bidermajer3

Korpa

placanje
placanje placanje
placanje
placanjeplacanjeplacanje

Ulogujte se