crvenolisni fikus

Fikusi pripadaju jednoj od najpopularnijih grupa sobnih biljaka. Poznati su po svojoj prilagodljivosti i raznolikosti, od malih bonsai varijeteta do velikih stabala. Oni su izuzetno otporni i mogu se prilagoditi različitim uslovima osvetljenja i zalivanja, što ih čini idealnim izborom za unutrašnje prostore.

Njihova sposobnost da prečišćavaju vazduh je samo dodatni bonus. Dok se neki fikusi ističu svojim zanimljivim oblicima listova ili dekorativnim plodovima, crvenolisni fikus je posebno atraktivan zbog svog jedinstvenog, crvenkastog lišća.

Crvenolisni fikus neobična atrakcija svakog prostora (Ficus elastica rubber)

Crvenolisni fikus je sobna biljka koja privlači pažnju svojim neobičnim i atraktivnim listovima. Ova biljka je varijetet fikusa elastice, koji je poznat i kao gumeni fikus ili gumeni drvo. Crvenolisni fikus se razlikuje od ostalih fikusa po tome što listove drži na gore i sa naličja su crvenkasti, a sa lica tamno zeleni i kožasti. Njegovi listovi mogu biti jajastog i kružnog oblika i mogu da narastu i do 30 cm dužine.

Ova neobična vrsta fikusa potiče iz Indije i jugoistočne Azije, gde raste kao veliko drvo u tropskim šumama, dok se kod nas gaji kao sobna biljka koja može dostići visinu od 2 do 3 metra.

Optimalni uslovi za rast i negu

Crvenolisni fikus je biljka koja zahteva malo nege, ali ipak treba obratiti pažnju na neke faktore koji utiču na njen rast i zdravlje. Ova vrsta voli svetlo mesto, ali ne i direktno sunce, koje može izazvati opekotine na njegovim listovima. Idealno bi bilo da ga držite na prozoru koji je okrenut ka istoku ili zapadu, gde će dobiti dovoljno indirektne svetlosti. Ako je previše u senci, listovi će izgubiti svoju crvenu boju i postati zeleni.

Zalivanje treba da bude umereno, tek kada se zemlja osuši na površini. Previše vode može dovesti do truljenja korena i pojave žutih listova. Zima je period kada treba smanjiti zalivanje, jer i sama biljka tada ulazi u period mirovanja. Osim toga, kada zalivate, izbegavajte da voda ostane u podlošku ili saksiji jer to može oštetiti korenje biljke.

Svi fikusi vole visoku vlažnost vazduha, jer ih ona podseća na njihovu prirodnu sredinu. Da biste povećali vlažnost oko biljke, možete je prskati vodom svakodnevno ili staviti saksiju na tanjir sa vlažnim kamenčićima. Takođe, možete vaš fikus ostaviti u blizini drugih biljaka koje isparavaju vodu ili koristiti ovlaživač vazduha.

Đubrenje fikusa se preporučuje jednom mesečno tokom proleća i leta, kada je aktivna faza rasta. Možete koristiti tečno đubrivo za sobne biljke koje sadrži azot, fosfor i kalijum. Kraj jeseni i početak zime je period kada se završava đubrenje, jer i sam fikus usporava svoj metabolizam.

Razmnožavanje i presađivanje: Kako da vaš Crvenolisni fikus procveta?

Crvenolisni fikus je biljka koju bi trebalo presađivati svake dve do tri godine, kada mu postane tesno u saksiji. Najbolje vreme za presađivanje je proleće, pre nego što počne da pušta nove izdanke. Prilikom presađivanja treba odabrati veću saksiju sa rupama za drenažu i kvalitetnu zemlju za sobne biljke koja je rastresita i propusna. Biljku treba pažljivo izvaditi iz stare saksije i osloboditi korenje od stare zemlje. Zatim fikus stavite u novu saksiju, nasipajte dovoljno kvalitetne zemlje i dobro ga zalite.

Za razliku od ostalih članova porodie fikusa, crvenolisni fikus se razmnožava teže, jer ima manje izdanaka i reznica. Najbolji način za razmnožavanje je uzimanje vršnih reznica dužine oko 15 cm, koje imaju najmanje dva lista. Reznice treba staviti u čašu sa vodom ili u vlažnu zemlju i držati na toplom i svetlom mestu. Korenje bi trebalo da se pojavi za nekoliko nedelja, a zatim se reznice mogu presaditi u saksije.

Crvenolisni fikus je biljka koja će vam doneti egzotičnu atmosferu i lepotu u vaš dom. Ova biljka je laka za održavanje i ne zahteva mnogo pažnje, ali će vam biti zahvalna ako joj pružite optimalne uslove za rast i razvoj, zbog čega je on idealan izbor za sve ljubitelje sobnog bilja koji žele da imaju nešto drugačije i posebno.

 

Korpa

placanje
placanje placanje
placanje
placanjeplacanjeplacanje

Ulogujte se